BORNEO SPORENBURG WEST 8 PDF

Description of the project: Drawing upon Dutch architectural heritage, West 8’s plan for Borneo Sporenburg was inspired by villages on the. Average density: dwellings per hectare (the dwellings in the three large housing blocks bring up the average density) Number of dwellings: fo. A total of dwellings have been built on the two former harbour peninsulas Borneo and Sporenburg. The area was covered with a carpet of.

Author: Tolabar Toshura
Country: Georgia
Language: English (Spanish)
Genre: Travel
Published (Last): 8 February 2006
Pages: 283
PDF File Size: 16.28 Mb
ePub File Size: 12.9 Mb
ISBN: 885-2-60117-418-5
Downloads: 54078
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Malagar

As this is a private home it is not open to visits. The design of the apartment blocks and the low-rise dwellings was specific to the scheme.

Reflecting the nation’s greater wealth, only 30 percent of the units are subsidized social housing and the rest are under market rates. Three immense sculptural blocks take their place in the vast expanse of houses in a configuration derived from nodes of interest in the surrounding landscape. The splrenburg of high-rise and low-rise provides an urban fabric, orientation, and structure.

This approach is a variant upon the traditional type of Dutch canal house. Borneo Sporenburg project was about a dense urban space which would be inhabited by childless couples, singles and the extremes of high and low income, and a suburban edging occupied by middle-class families. However, after the first units which were built, developers petitioned the city to limit the choices to only the six most popular unit types.

The development of Borneo Sporenburg was a complicated and difficult process. On the one hand the potential of the large scale dockland area was to be exploited for water-related activities, on the other hand the brief called for low-rise dwelling units, with a density of units per hectare.

  LIBRO LUVINA JUAN RULFO PDF

Description of the project: Subscribe to Archello’s newsletter. Pieters Bouwtechniek, Haarlem, the Netherlands.

The brief for Borneo and Sporenburg, two peninsulas in the eastern part of the Amsterdam docks, tied together two seemingly opposing ideas. A range of car parking treatments are used in Borneo Sporenburg: They were committed to creating unique structures within a unified whole. Please respect the privacy of the inhabitants and refrain from disturbance. Despite this, the plan achieves four floors while at the same time the ceiling height over much of the building is higher than normal.

We use cookies on our website. On the masterplan design the Borneo Sporenburg plan is divided into low-rise buildings in three zones and architecturally distinctive high-rise residential buildings within these zones, creating significant landmarks.

There is however less variety in the streetscape than West 8 hoped to achieve. The Borneo Sporenburg development is purely a residential area having an urban character with lack of local shops and facilities which may lead to increased car dependency and subsequent parking problems.

Borneo-Sporenburg Amsterdam

The masterplan set strict but imaginative rules for the development, including guidelines for streetscape, parking, private open space, and storey height and plot width. Those dwellings have also a front door onto the street creating a street frontage and its own, exterior space.

Even more, this variety of house types, the distinctive apartment blocks and the waterfront add character to the peninsulas and make the neighborhoods easy for visitors to be navigated. West 8 sought the solution in developing a new typology of three-storey, ground-accessed houses deviating from the usual terraced house in being strongly oriented to the private realm, in this case by incorporating patios and roofgardens.

The 60 terraced houses on Borneo refer of course to the Amsterdam Canal houses.

  ALTHUSSERIAN LEGACY PDF

Tuesday, 12 May Taking these points of departure presented a fascinating and unique opportunity for an urban experiment. In numbers the project, according the C. They offer occupants a spectacular view, and conversely, are landmarks visible from a distance.

In principle, only three floors were possible within the 9. The final solution presents that by organising the dwellings in a compact system of plots and small streets, higher densities could be achieved Use of the area: Choosing the urban planning proposal from West 8 was a choice for the new, for the unknown.

Want to see more like this?

In order to insure this, West 8 set design codes, a range of criteria, upon which access, parking, private open space, storey height, plot width and building materials would be designed. Borneo Sporenburg masterplan was a residential brief of dwellings, set those two peninsulas as one planning area, dictating a high density of housing. The remaining irregular space houses the kitchen-diner, sitting room and study, all spatially connected to one another.

Streets are also well overlooked, due to the street frontage of the buildings, helping to make public spaces feel safe.

West 8 Urban Design & Landscape Architecture / projects / Borneo-Sporenburg

Boeneo the scale of the area as a whole, a delicately balanced relationship exists between the repetition of the individual dwellings, the roofscape and the great scale of the docks. The masterplan was based on a new approach towards single-family houses – generous private outdoor space, a secure parking space, safety and individuality. Problems, Issues and Thoughts: Teerenstra Bouwgroep, Heiloo, the Netherlands.